Fra 1976 til 1981 ble det arrangert ulike 8. mars-tog i flere norske byer grunnet uenighet mellom kvinnebevegelsene. Nå deler kvinnedagsmarkeringen seg igjen. De som er mot til sexkjøpsloven, og ønsker den opphevet, fikk i 2023 ikke delta med sine paroler på Youngstorget.
Her i Norge er sex forbudt å kjøpe, men ikke selge. Å legge til rette for sexarbeid kan straffes under hallikparagrafen. Mange støtter denne «nordiske»modellen som er ment å skjerme sexarbeidere fra kriminalisering og stigma, mens sexkjøpere og bakmenn skal begrenses og bekjempes. Andre land har innført eller vurderer lignende lovverk.
Andre er kritiske, og stadig flere har tatt til orde for avkriminalisering, som Amnesty, sexarbeidernes interesseorganisasjon PION, Sex og Politikk og straffelovrådet.
Kvinnefronten meldte seg nylig ut av Sex og Politikk, et tett samarbeid over mange år. Sex og Politikk er en ideell og partipolitisk uavhengig medlemsorganisasjon som jobber for å styrke og informere om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, både i Norge og som Norges medlem i den største organisasjonen for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter internasjonalt, med organisasjoner mer enn 120 land.
Dette er en historisk betent diskusjon der frontene på hver side kan være steile.Vi i Grønt Kvinnenettverk mener at det er viktig at de som står på hver sin side kan lytte til hverandre. Vi trenger samarbeid, ikke splittelse og polarisering.
MDG ønsker å “Evaluere sexkjøpsloven med sikte på å styrke sexarbeideres rettigheter og trygghet.” Dette standpunktet stiller Grønt Kvinnenettverk seg bak. Vi har ikke tatt felles standpunkt for eller mot sexkjøpsloven, og vi har ulike meninger internt om hva som er best for å styrke likeverd og likestilling i samfunnet. Det er viktig å stanse de pågående menneskerettighetsbruddene de som selger sex utsettes for.
Begge sidene har gyldige bekymringer og perspektiver som bør tas i betraktning. Tilhengerne av avkriminalisering fokuserer på å sikre grunnleggende rettigheter, trygghet og helse for sexarbeidere, mens motstanderne fokuserer på å bekjempe menneskehandel, bevare samfunnsnormer og beskytte sårbare individer.
Ved å lytte til hverandres bekymringer og lære av hverandres kunnskap og erfaringer, kan vi kanskje utvikle en mer helhetlig tilnærming til spørsmålet om sexarbeid som både tar hensyn til sexarbeidernes rettigheter og samtidig opprettholder beskyttelsen av sårbare individer og samfunnsverdier.
Feminismen må være raus nok til å romme ulike meninger om vanskelige tema. Feminismen bør inkludere alle som arbeider for menneskerettigheter, antidiskriminering og likestilling til beste for enkeltpersoner og samfunnet.