Vi mener man skal være ytterst forsiktig med å bruke lovverk som normdannende tiltak, spesielt når man erfarer at lovverket skaper mer marginalisering av allerede sårbare grupper. Videre er det verdt å nevne at kroppslig autonomi og skadereduksjon er prinsipper som har stått sterkt i utarbeidelsen av en mer human ruspolitikk, og vi mener de samme prinsippene burde ligge til grunn når man skal utarbeide en mer empatisk seksual- og samlivspolitikk.
Stadig flere har tatt til orde for avkriminalisering, blant annet Amnesty, sexarbeidernes egen interesseorganisasjon PION og Sex og Politikk. Når Grønt kvinnenettverk har landet på dette standpunktet er det av solidaritet med de som selger sex i dag, fordi mye tyder på at denne loven gjør situasjonen enda vanskeligere og farligere, både for de som av ulike årsaker velger det og de som er utsatt for lovbrudd som menneskehandel, utnyttelse og tvang. Vi ønsker større ressurser og innsats i å gjøre det enkelt og trygt å komme seg ut av ufrivillig prostitusjon ved å styrke rettssikkerheten, beskyttelsesordninger og rehabiliteringstilbud til personer utsatt for menneskehandel og gi disse rett til oppholdstillatelse i Norge.
I tillegg til å avvikle sexkjøpsloven foreslår vi andre lovreguleringer for å styrke vern og rettigheter som å innlemme sexarbeidere under diskrimineringsvernet og inkludere sexarbeidere i hatkriminalitetsparagrafen, og å revidere utlendingsloven med formål å stanse praksisen med systematisk deportasjon av sexarbeidere uten oppholdstillatelse.